Meerdere applicaties vs een monoliet

Gepubliceerd op 06-02-2023 door Jeroen

Veel bedrijven gebruiken vaak één hele grote applicatie, in vaktermen een monoliet genoemd, voor alle administratieve handelingen binnen hun organisatie. De gedachte hierachter is dat alles op één centrale plek te vinden is, wat dan een "single point of truth" wordt genoemd.

Het nadeel is dat deze applicaties vaak niet uitblinken in gebruiksvriendelijkheid. Alles ziet er hetzelfde uit. Een grote verzameling van op het oog nikszeggende tabellen en formulieren, die niet erg intuïtief zijn. Wat ergens logisch is voor een applicatie die zo ontzettend veel data moet bevatten, maar wat er niet voor zorgt dat mensen er graag gebruik van maken.

In mijn filosofie moet je software niet uit hoeven te leggen. Alles moet in één oogopslag logisch zijn. Maar wat is dan de oplossing hiervoor?

Gebruik voor elk doel (of in ieder geval voor je belangrijkste processen) een losse applicatie, en gebruik koppelingen om deze applicatie's met elkaar te laten communiceren. Dat klinkt voor veel IT managers als de hel op aarde, maar als je de architectuur goed opzet valt dit heel erg mee.

Sterker nog, hoe kleiner de applicatie, hoe makkelijker deze te onderhouden is. Want een compacte applicatie bevat minder code, is makkelijker te testen, en het uitrollen van updates is ook minder spannend. Gaat er iets fout, dan gaat niet alles kapot, maar slechts een klein onderdeel. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een ERP systeem waar een nieuwe versie van uitkomt. Dit zijn vaak updates die weken duren.

In softwareontwikkeling bestaat de zogenaamde "microservices" architectuur. Een microservice is een module van een groter geheel die:

  • onafhankelijk te gebruiken is,
  • gekoppeld kan zijn aan anderen,
  • gericht is op één proces, bijvoorbeeld het plannen van orders, of het afhandelen van serviceverzoeken,
  • beheerd kan worden door een vast team,
  • makkelijk uitwisselbaar is,
  • goed beheer- en testbaar is.

Dus is de bedrijfssoftware binnen jouw organisatie aan vervanging toe? Denk dan ook vooral eens aan een minder traditionele aanpak, en ga voor een meer toekomstbestendige optie.

 

Contactgegevens

040-2985369
[email protected]

Beeken 12
5563VE Westerhoven

KVK: 86952994 / BTW: NL004332584B41

Privacyverklaring

Algemene voorwaarden