Maatwerk software hoeft niet per se duur te zijn

Gepubliceerd op 05-02-2023 door Jeroen

Maar Jeroen, maatwerk software, dat is toch ontzettend duur en enorm bewerkelijk?

Nou nee, niet helemaal. Bij de gedachte aan maatwerk software denken veel mensen dat er ergens in een kelder of garage een bleek hacker-achtig mannetje elk eentje en nulletje zelf aan het programmeren is. Dat elke regel code een soort van magische truc is.

Maar dat is gelukkig al lang niet meer zo. De basis voor veel maatwerk software is een framework. In mijn geval, voor het ontwikkelen van maatwerk webapplicaties, is dat Symfony. Een framework is een bibliotheek die allerlei basisonderdelen bevat die je eigenlijk bij elk project wel nodig hebt.

Denk bijvoorbeeld aan het ophalen van gegevens uit, en opslaan van gegevens in een database, het weergeven van formulieren, de beveiliging van een applicatie, het weergeven van schermen, en ga zo maar door.

De taak van de moderne softwareontwikkelaar is dan ook steeds meer een kwestie van goed doorgronden hoe de processen van de opdrachtgever eruit zien, en dit in combinatie met de wensen van de eindgebruiker tot een goed werkende applicatie te modelleren.

Mijn opdrachtgevers staan er vaak nog van te kijken hoe snel ik bepaalde functionaliteit kan opleveren. Dit komt dus omdat ik de juiste hulpmiddelen gebruik, en niet elke keer weer opnieuw het wiel hoeft uit te vinden.

En als een maatwerk applicatie eenmaal af is, zijn de maandelijkse kosten lang niet zo hoog als de licentiekosten die je normaal aan “standaard” software kwijt bent. En zeker als je alleen maar de functionaliteit laat bouwen die je ook écht nodig hebt.

Kortom, het klinkt misschien heel duur, maar het levert uiteindelijk vaak meer op dan dat het gekost heeft. Zeker als je bedenkt dat de software bij oplevering ook van jou is, en niet iets wat je kwijt bent zodra je geen maandelijkse licentiekosten meer afdraagt.

#softwaredevelopment #maatwerk #freelancer

 

Contactgegevens

040-2985369
[email protected]

Beeken 12
5563VE Westerhoven

KVK: 86952994 / BTW: NL004332584B41

Privacyverklaring

Algemene voorwaarden