Gepubliceerd op 05-02-2023 door Jeroen
Ja, maar Jeroen, wat als jij morgen tegen een boom aanrijd (beetje zwartgallig beste klant), of besluit om naar een tropisch eiland te verhuizen (dat lijkt me een beter idee!). Dan zitten we met software waar niemand iets mee kan, want jij bent maar in je eentje...
Goed punt klant. Krijg jij als freelance developer ook wel eens deze vraag? Volg dan deze stappen:
1) Beschrijf de "tech stack" die je gebruikt. Welke script- of programmeertaal en frameworks gebruik je, hoe ziet de infrastructuur waarop het op draait eruit, etc. Hiermee kan de klant op zoek naar een developer die hetzelfde doet en kan als jij.
2) Maak een overzicht van alle belangrijke inlogcodes. Verplaats je in de developer die je project eventueel zou moeten overnemen (als jij op dat tropische eiland zit). Wat heeft hij of zij allemaal nodig? SSH-inlog voor de server, de credentials voor de database, en ga zo maar door. Schrijf al die dingen overzichtelijk op.
3) Breng je code onder bij een Git-provider. Mijn favoriet is Bitbucket, maar er zijn meer dan genoeg alternatieven. Deel je repository met je klant. Die kan er waarschijnlijk helemaal niks mee, maar leg uit dat hij of zij de repository weer kan delen met de developer die het project in gevallen van nood moet overnemen.
4) Maak backups! Van de user-generated content, zoals uploads en de data in een database. Automatiseer dit, en upload deze backups naar een plek die je kan delen met je opdrachtgever. Denk aan Dropbox, een S3 bucket of richt een VPS in met ownCloud. Ook hier kan je klant waarschijnlijk geen chocola van maken (wat is een tar.gz bestand???), maar geef duidelijk aan dat jouw opvolger precies weet wat hij of zij er mee moet.
P.s. ben jij de klant? Zorg er dan voor dat jouw leverancier deze vier punten in orde maakt voor je. Dan weet je zeker dat je in gevallen van nood altijd verder kan.
#software #developer #tech #project #freelance #data
Beeken 12
5563VE Westerhoven
KVK: 86952994 / BTW: NL004332584B41